Klesnú ceny v Bratislave a okolí?

Dnes som si pripravil krátky prehľad aktuálneho stavu na trhu s nehnuteľnosťami v čase koronakrízy.

Povedzme si najprv, čo sa na trhu vlastne doteraz dialo. Posledný kvartál bol výrazne poznačený pandémiou. Neznáma situácia, zavedenie karanténnych opatrení, zatvorenie hraníc a lockdown krajiny zapríčinili celkový pokles záujmu o nehnuteľnosti – návštevnosť inzertných portálov klesla takmer o 80 %. Klientov na trhu s nehnuteľnosťami zároveň môžeme rozdeliť do dvoch skupín. Na tých, ktorí museli z hocijakého dôvodu urobiť rozhodnutie o kúpe či predaji v najbližšom období a tých, ktorí nemuseli. Práve druhá, početnejšia skupina sa z dôvodu neistoty zo súčasnej situácie stiahla a trh ťahali ľudia z prvej skupiny, ktorí jednoducho nemali na výber. Zároveň v spoločnosti úplne logicky vyvstala otázka: „Klesnú ceny nehnuteľností v Bratislave a oplatí sa s kúpou/predajom čakať?” Môj subjektívny názor znie – nie, neklesnú. A vysvetlenie?

Vždy záleží na pomere dopytu k ponuke. Bratislava má historicky najmenšiu ponuku nehnuteľností, ako novostavieb, tak aj starších bytov. Vďaka vysokej životnej úrovni tu dopyt poklesol len krátkodobo kvôli momentálnej neistote spojenej s koronavírusom, nie dlhodobo kvôli zníženiu životnej úrovne. Po ustálení situácie okolo pandémie a oznámení postupného uvoľňovania opatrení sa dopyt začal dostávať na pôvodné čísla. Zároveň ponuka nehnuteľností ostala takmer nezmenená a rastie veľmi pomaly, najmä kvôli zdĺhavým a náročným povoľovacím procesom. V nasledujúcich mesiacoch bude dopyt rásť isto, ale len pozvoľna. S ponukou to bude rovnaké, jej krivka rastu však bude ešte pomalšia ako pri dopyte. Tento stav zapríčiní pomalší rast cien, prípadne ich zamrznutie. Prepad však môžeme očakávať len v prípade tvrdej druhej vlny vírusu. To však bude znamenať veľký problém pre celú ekonomiku štátu.

A ako to vyzerá dnes? Od polovice júna je trh, čo sa týka záujmu o nehnuteľnosti, opäť v starých koľajach. Napriek tomu, že to vo svete momentálne vyzerá všelijako, verím, že sme na prípadnú druhú vlnu pandémie dobre pripravení. Opäť tak naplno platí staré známe bratislavské pravidlo: „Nečakaj s kúpou, kúp a potom čakaj.”

Zanechajte mi správu :)