Dopyt po nehnuteľnostiach klesá, nie kvôli sprísneným hypotékam ale..

.. kvôli dlhodobo nízkej ponuke!

Ani vo štvrtom kvartáli roka 2019 nie sú za mierny pokles dopytu po bývaní zodpovedné hypotéky. Aspoň nie v takej miere, ako si verejnosť myslí. Klesajúci dopyt odzrkadľuje deprimovanú náladu ľudí, ktorí v úzkej ponuke pre seba nevedia nájsť to „pravé orechové”. Alebo ich neosloví v dostatočnej miere nič, čo by stálo za pozretie a zváženie.

Jedným dychom treba dodať, že kúpyschopnosť obyvateľstva sa stále drží na veľmi dobre úrovni. V čase najväčšieho stavebného boomu v Bratislave a jej priľahlých lokalitách je to určite pozitívna správa. Developeri však nestíhajú stavať načas, a to z dvoch hlavných dôvodov:

  • je nedostatočný počet kvalifikovaných staviteľov pre náročnejšie stavby,
  • administratívne úkony sú veľmi zdĺhavé.

Okrem toho je sekundárna ponuka starších bytov dlhodobo nedostatočná. Tieto faktory budú mať v nasledujúcich kvartáloch za následok spomalenie rastu cien nehnuteľností. Pozor, nehovoríme  o zmrazení či poklese cien! Tie sú naďalej v nedohľadne.

Poďme však trochu k číslam – od apríla do júna bolo zaznamenaných 824 predajov nehnuteľností. Viac ako 50 % z nich má na svedomí 12 novovznikajúcich projektov v Bratislave. Dominovali najmä projekty Kesselbauer nad Kollárovým námestím, Omnia neďaleko Martinského cintorína v Ružinove, Bory Home pri nákupnom centre Bory Mall a Cubicon Gardens v Slávičom údolí. Až 45 % predaja tvorili 2-izbové byty, ktoré sú z dlhodobého hľadiska najžiadanejšie. Priemerná cena na meter štvorcový sa v Bratislave drží nad úrovňou 3 000 €, pričom priemer nad túto hranicu ťahá najmä Staré a Nové mesto.

V prípade akýchkoľvek otázok ohľadom realitného trhu, predaja alebo kúpy ma neváhajte kontaktovať tu alebo cez Messenger.

Zdroj informácií – kvartálna analýza spoločnosti Bencont Group.

Zanechajte mi správu :)