V ktorom mesiaci začať s predajom bytu?

Nehnuteľnosti nemôžeme hádzať do jedného vreca, preto si ich rozdelíme na dva základné typy, ktorým sa budeme venovať podrobnejšie – byt a dom/pozemok. Reality zažívajú počas 12-tich mesiacov dve silné a dve slabé obdobia predaja, ktorým sa hovorí kvartály. Viete si tipnúť, ktoré to sú? Dám vám malú pomôcku – striedajú sa.

Začnime predajom bytov. Mesiace január až marec sa nesú v duchu nového roka, nových predsavzatí, cieľov a plánov. Vianočná nálada, leňošenie a bilancovanie minulého roka vplýva aj na nálady kupujúcich a predávajúcich. Z tohto „zimného spánku“ sa trh začína zobúdzať od polovice januára a úplné prebudenie nastáva na prelome marca a apríla. Niektorí kupujúci začínajú s hľadaním skôr (od polovice januára), niektorí neskôr (od polovice februára). Ponuku často tvoria nepredané nehnuteľnosti ešte z novembra a decembra minulého roku, nové nehnuteľnosti pribúdajú pomalším tempom. Kvôli týmto dôvodom radíme 1. kvartál roka k slabším obdobiam (avšak nie najslabším). V pomyselnom rebríčku ho umiestnime na 3. miesto.

Plynulo sa prehupneme do mesiacov apríl až jún. Realitný trh je plne zobudený, obchod opäť prekvitá. Je to ideálny čas na plnenie plánov a predsavzatí, ktoré chceme stihnúť ešte pred letom. Obdobie sa vyznačuje nárastom dopytu, čo skracuje dĺžku predaja a zároveň vytvára tlak na vyššie ceny nehnuteľností. So silnejúcim záujmom rastie aj ponuka. Práve v tomto období dochádza k druhému najvyššiemu kvartálnemu nárastu cien z pohľadu celého roka (podľa analýzy dát NBS za posledných 5 rokov). Rast cien tlačí práve vysoký dopyt po nehnuteľnostiach. Tieto tri mesiace dostávajú striebornú medailu, čiže 2. miesto v rebríčku.

Pokračujeme letnými mesiacmi júl, august a september. Tento štvrťrok predstavuje pre reality čistú uhorkovú sezónu. Letná letargia a dovolenky sa prejavujú v plnej paráde. Ponuka aj dopyt sú najnižšie z celého roka, každý z nás sa sústreďuje na trávenie času s rodinou, výlety po Slovensku i mimo neho. Málokomu sa chce počas najhorúcejších letných dní riešiť zmluvy, behať po úradoch či sťahovať hromady nábytku. Toto obdobie sa dostáva na suverénnu 4. priečku rebríčka, čo dokazujú aj čísla.

A nasleduje posledný kvartál roka – október až december. Ako sme leto hodili do kategórie „najmenej vhodné“, pre zimu platí úplný opak. Posledné mesiace roka sa pre bežného človeka aj pre firmy nesú v znamení naplnenia ich celoročných cieľov a predsavzatí. Mnoho záujemcov o kúpu sa riadi heslami ako: „tohtoročné Vianoce oslávime vo vlastnom”, či „do Nového roka v novom bývaní”. Medzikvartálny rast cien je najvyšší (v porovnaní s druhým najsilnejším obdobím takmer dvojnásobný). V mesiacoch október, november a december sa predá najviac bytov z celého roka, preto toto obdobie považujeme za ideálne a získava 1. miesto.

Zdroj informácií – https://www.nbs.sk/sk/statisticke-udaje/vybrane-makroekonomicke-ukazovatele/ceny-nehnutelnosti-na-byvanie/ceny-nehnutelnosti-na-byvanie-podla-typu-bytu-a-domu

Zanechajte mi správu :)